Odjel za radiologiju

O nama

Krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća u staroj Vinkovačkoj bolnici već su postojali RTG aparati, no o organiziranom RTG snimanju može se govoriti tek od 1971. godine kada je s radom počela nova bolnica. Tada je preseljena aparatura iz stare bolnice i kupljena su dva nova aparata: PHILIPS 1100 za RTG snimanja i SIEMENS TRIDOROS za dijaskopske pretrage. Osamdesetih godina nabavljeno je još nekoliko aparata: ANGIOMULTIX, mamograf, ortopan i dr. U domovinskom ratu bolnica je u potpunosti uništena. Obnovom bolnice montirani su novi aparati za standardne i zahtjevne dijagnostičke pretrage.

Radno vrijeme

RTG snimaone za ambulantne pacijente rade od 07:30 do 11:00 h svaki radni dan.
RTG snimaone za Objedinjeni hitni bolnički prijem rade od 0-24 h svaki dan.
Ambulanta za gustoću kostiju (denzitometrija) radi od utorka do četvrtka od 07:30-09:30 h.
UZV ambulanta radi svaki radni dan od 10:00-14:30 h.
Izdavanje nalaza je svaki radni dan od 10:00-12:00 h.

Želite nas kontaktirati

Obratite nam se putem kontakt obrasca.

Upute za pacijente

KOD SVAKOG PREGLEDA OBAVEZNO IMATI UPUTNICU, RANIJE NALAZE I RTG SNIMKE. Pacijentica koja ima menstrualne cikluse treba doći u prvih deset dana ciklusa!!!

S provođenjem ispitivanja tumora dojke putem mamografije je dokazano smanjenje smrtnosti od tumora dojke. Mamografija je snimanje koje mora zadovoljiti stroge zahtjeve kvalitete. Ovi zahtjevi se mogu zadovoljiti kada se sprovede sveobuhvatan program osiguranja kvalitete. Uloga radiološkog tehnologa je centralna za uspjeh programa ispitivanja dojki jer izvodi pretragu visoke kvalitete koji su presudni za ranu dijagnozu tumora dojke.

Na kvalitetu snimke mogu da utječu slijedeći čimbenici, koji imaju jednaku važnost:

 • rendgen oprema
 • lanac stvaranja snimke
 • obuka, iskustvo i motivacija tehnologa

Od izuzetne važnosti je da dojka bude pravilno kompresirana da bi se postigla dobra kvaliteta mamograma. Kompresija se koristi iz sljedećih razloga:

 • neujednačeno zračenje sa smanjuje, i tako se poboljšava kontrast slika
 • kompresija smanjuje debljinu dojke, odvaja različite strukture u dojci, tako smanjujući nastanak sjenki tkiva i dajući bolju vidljivost tkiva dojke
 • količina zračenja je smanjena
 • smanjuje se zamagljenost koja proizlazi iz pokreta

U razgovoru prije samog izvođenja pretrage pacijenta upoznajemo s tijekom pretrage i dajemo mu upute o tome kako se treba ponašati za vrijeme pretrage kako bi pretraga bila uspješno izvedena

Žena ima mogućnost da zaustavi proceduru u svakom trenutku.

Radiološki tehnolog treba poštovati to pravo i prepoznati kada je pristanak povučen.

U razgovoru prije samog izvođenja pretrage bolesnika upoznajemo s tijekom pretrage i dajemo mu upute o tome kako se treba ponašati za vrijeme pretrage kako bi pretraga bila uspješno izvedena.

3 DANA PRIJE PREGLEDA NE UZIMATI SLIJEDEĆE NAMIRNICE: grah, kupus, pečeno i suho meso, mlijeko i mliječne proizvode, voće i povrće koje sadrži celulozu i koje nadima. Ne piti gazirana pića (Coca-Cola, Pepsi, mineralna voda…).

DAN PRIJE PREGLEDA: Ništa ne jesti, uzimati samo dosta tekućine (voda, nezaslađeni čaj). Ujutro u 8 sati popiti 3 tablete Dulcolaxa, sa dosta tekućine (popiti oko 2 litre – u razmaku od nekoliko sati).

Popodne oko 16 sati popiti 2 tablete Dulcolaxa sa dosta tekućine (popiti oko 2 litre – u razmaku od nekoliko sati). Uvečer pojesti žgance kuhane u vodi bez dodataka i bez priloga. Piti dosta tekućine (čistu vodu ili nezaslađene čajeve).

Na dan pregleda doći natašte (ne jesti) te oko sat vremena prije početka pretrage popiti 1-1,5 l vode ili nezaslađenog čaja.

Kod pozitivne alergološke anamneze, astme ili reakcije na jodna kontrastna sredstva liječnik specijalista ili liječnik opće medicine treba provesti premedikaciju kortikosteroidima i antihistaminicima.

Ponijeti sa sobom nalaze krvi (urea i kreatinin) ne starije od MJESEC dana i UZV nalaz urotrakta (bubrega i mokraćnog mjehura) kao i svu medicinsku dokumentaciju.

UMJESTO PRIPREME PACIJENTA SA DULCOLAXOM PRIPREMA SE MOŽE IZVODITI I SA DRUGIM PREPARATIMA ZA ČIŠĆENJE CRIJEVA (NPR. MOVIPREP ILI GORKA SOL) O ČEMU SE PACIJENT MOŽE SAVJETOVATI SA SVOJIM LIJEČNIKOM ILI LJEKARNIKOM.

U razgovoru prije samog izvođenja pretrage bolesnika upoznajemo s tijekom pretrage i dajemo mu upute o tome kako se treba ponašati za vrijeme pretrage kako bi pretraga bila uspješno izvedena.

Poznavati anatomiju i topografiju  te fiziologiju SNIMANOG DIJELA TIJELA.

Pregled medicinske dokumentacije s razumijevanjem, čitanje nalaza i povijesti bolesti, te prethodno dobivenih anamnestičkih podataka kao i prethodnih dijagnostičkih snimki.

Korištenje dobivenih kliničkih informacija kako bi se pregled prilagodio dijagnostičkim potrebama pacijenta.

Planiranje radiološkog dijagnostičkog postupka.

Pozicioniranje SNIMANOG DIJELA TIJELA korištenjem orijentacijskih točki uz pomoć topografske anatomije, svjetlosnog vizira, kolimacije primarnog snopa zračenja te korištenje detektora zračenja (radiografski film, CR ili DR)

Prikaz određenih anatomskih struktura, odnosno patologije:

 • Anteroposteriorna projekcija (AP)
 • Posteroanteriorna projekcija (PA)
 • Lateralna projekcija (LL)
 • Aksijalna snimka
 • Modificirane snimke – prilagođavanje pozicioniranja sukladno traženim dijagnostičkim potrebama i pacijentovu stanju.

Obrada dobivene snimke za dijagnostičku interpretaciju

Dodatno snimanje ukoliko je potrebno – po nalogu liječnika

Pacijenti KOD SVAKOG PREGLEDA TREBAJU OBAVEZNO IMATI UPUTNICU, RANIJE NALAZE I RTG SNIMKE.

UPUTE ZA CT – KOMPJUTERIZIRANU TOMOGRAFIJU

Na dan pregleda doći natašte (ne jesti). Obavezno ponijeti nalaz krvi UREA I KREATININA.

PROTOKOLI PRETRAGA KOMPJUTORIZIRANOM TOMOGRAFIJOM TE UPUTE ZA PRIPREMU PACIJENATA

U Jedinici za kompjutoriziranu tomografiju (CT jedinici) snimanja se izvode na GE 16-slojnom uređaju, nativno i nakon primjene i.v. kontrasta (niskoosmolalna jodna kontrastna sredstva).

Pretrage koje najčešće radimo u CT dijagnostici su:

 • CT mozga
 • CT grudnog koša
 • CT abdomena
 • CT paranazalnih sinusa
 • CT lumbo-sakralne kralješnice
 • CT ekstremiteta

U razgovoru prije samog izvođenja pretrage bolesnika upoznajemo s tijekom pretrage i dajemo mu upute o tome kako se treba ponašati za vrijeme pretrage kako bi pretraga bila uspješno izvedena. Obrazac za informirani pristanak bolesnika kod davanja i.v. kontrastnog sredstva obavezno se daje prije samog izvođenja pretrage. CT snimanje izvodimo nativno i uz aplikaciju intravenoznog (i.v.) kontrastnog sredstava (daje se ml/kg kontrastnog sredstva).

Zbog toga je važno u razgovoru prije pretrage saznati od bolesnika ili medicinskog osoblja u njegovoj pratnji postoji alergija na kontrastno sredstvo (preparate joda). Također je bitno saznati uzima li bolesnik terapiju koja isključuje davanje i.v. kontrastnog sredstva. Zajedničko za sve CT pretrage je da bolesnik mora imati svježe nalaze ureje i kreatinina u serumu.

Upitnik koji je potrebno ispuniti prije CT pretrage

Radiološke metode podrazumijevaju upotrebu ionizirajućeg zračenja, koje je štetno, pa se pacijentu preporuča da se prethodno konzultira sa svojim liječnikom o drugoj manje štetnoj metodi dijagnostike, što je osobito važno kod mlađih osoba (naročito djevojaka i žene generativne dobi). Upotreba radioloških metoda, osobito kod mlađih ljudi, može oštetiti spolne stanice (negativne mutacije koje se prenose na potomstvo), stoga treba izbjegavati ili maksimalno racionalno koristi radiološke metode kod mlađih osoba (djece, mladeži, djevojaka kod kojih postoji velika vjerojatnost rane trudnoće za koju još ne znaju te je stoga osobito važan podatak o zadnjoj menstruaciji).

RADIOLOŠKE METODE U TRUDNOĆI SE NE SMIJU IZVODITI!

VAŽNO: Prije snimanja obavijestiti liječnika radiologa o alergijama na jod, hranu i lijekove.

Obavijestiti liječnika radiologa ako pacijent bolujete od astme, diabetesa mell, bolesti štitnjače, zastojnih promjena jetre, hepatitisa, HIV/AIDS, multiplog mijeloma te ako doji.

ZA SVE PRETRAGE PROBAVNOG SUSTAVA NAPOMENA: Potrebno je donijeti svu prijašnju medicinsku dokumentaciju i doći natašte!

3 DANA PRIJE PRETRAGE NE UZIMATI SLIJEDEĆE NAMIRNICE: – grah, kupus, pečeno i suho meso, mlijeko i mliječne proizvode, voće i povrće koje sadrži celulozu te koje nadima – ne piti gazirana pića (Coca-Cola, Pepsi, mineralna voda…). Navedene namirnice napuhuju crijevo te otežavaju pretragu te ih se ne smije uzimati!

U razgovoru prije samog izvođenja pretrage bolesnika upoznajemo s tijekom pretrage i dajemo mu upute o tome kako se treba ponašati za vrijeme pretrage kako bi pretraga bila uspješno izvedena.

PRIPREMA SE VRŠI SUKLADNO PRETRAZI NA KOJU SE PACIJENT UPUĆUJE!

Radiološka kontrastna pretraga kojom se pregledava tanko crijevo. Pacijent dolazi na pretragu NATAŠTE (ne smije jesti najmanje 8 sati prije pretrage, a piti ne smije najmanje 4 sata prije pretrage). Pretraga započinje pijenjem kontrasta koji preko jednjaka i želuca dospijeva u tanko crijevo. Zatim se u određenim razmacima vrši snimanje u ležećem položaju. Trajanje pretrage ovisi o brzini kojom kontrast prolazi kroz crijevne vijuge, tako da pretraga kod nekih pacijenata može trajati i više sati.

 

AKT GUTANJA

Kontrastna radiološka pretraga jednjaka. Pacijent uzima gutljaj kontrastnog sredstva (barij, gastrografin), ali ga ne proguta dok mu liječnik to ne kaže. Nakon toga slijedi snimanje. PACIJENT MORA SURAĐIVATI S LIJEČNIKOM. Moguć prolaz kontrasta kod karcinoma fistula u bronhe što izaziva osjećaj gušenja i kašlja.

 

DIJASKOPSKI PREGLED ŽELUCA I DVANAESTNIKA (duodenuma)

Radiološka kontrastna pretraga želuca i dvanaestnika. Pacijent dolazi NATAŠTE (ne smije jesti najmanje 8 sati prije pretrage, a piti ne smije najmanje 4 sata prije). Pacijent u stojećem stavu popije 2-3 gutljaja kontrastnog sredstva, a potom se poliježe vodoravno. Snima se u više različitih položaja ovisno o uputama liječnika.

 

IRIGOGRAFIJA

3 DANA PRIJE PREGLEDA NE UZIMATI SLJEDEĆE NAMIRNICE: grah, kupus, pečeno i suho meso, mlijeko i mliječne proizvode, voće i povrće koje sadrži celulozu i koje nadima. Ne piti alkohol i gazirana pića (Coca-Cola, Pepsi, mineralna voda…).

PRIPREMA POČINJE DVA DANA PRIJE PREGLEDA NA SLJEDEĆI NAČIN:

Prvi dan

 • ujutro pojesti nekoliko dvopeka,
 • u 10 sati uzeti 2 tablete Dulcolax-a uz dosta čiste vode (popiti oko 2 litre vode – ne odjednom),
 • u 16 sati uzeti 2 tablete Dulcolax-a uz dosta čiste vode ili nezaslađenoga čaja (popiti oko 2 litre vode – ne odjednom).

Drugi dan

 • po mogućnosti ništa ne jesti, uzimati samo dosta tekućine (bistre juhe, čajevi),
 • ujutro u 8 sati popiti 2 tablete Dulcolax-a, a nakon toga popiti dosta vode,
 • svaki puni sat do 12 sati po jednu čašu vode,
 • u 12 sati pojesti bistru nemasnu juhu bez tjestenine,
 • uvečer staviti 1 čepić Dulcolax-a u crijevo.

Do pregleda piti samo tekućinu. Ne jesti ništa! Piti čistu vodu ili nezaslađeni čaj. Na dan pregleda doći natašte (ne jesti)! Molimo pacijente da sa sobom ponesu ručnik radi moguće potrebe tuširanja. Ponijeti sa sobom ranije nalaze i slike, nalaze krvi te nalaze o bolesti od koje se liječite ili nalaze u vezi sa sadašnjim tegobama!

 

PACIJENTI KOJI DOĐU NEPRIPREMLJENI BITI ĆE VRAĆENI KUĆI NEOBAVLJENA PREGLEDA!

Pretrage koje se obavljaju na Odjelu za radiologiju

Pacijent na pretragu mora doći na tašte, te sa sobom ponijeti sve laboratorijske nalaze i prethodnu medicinsku dokumentaciju.

(Priprema za UZV jetre, gušterače, žuč. mjehura, žuč. vodova, bubrega, mok. mjehura, prostate kod muškaraca, abd. aorte i paraaortalnog područja)

 1. PACIJENT NA DAN PREGLEDA DOĆI STROGO NATAŠTE !!
  Ne piti niti vodu (redovnu terapiju popiti s malo vode)
  Ne žvakati žvačaku gumu!!! Ne jesti bombone.
 2. Za suprapubični UZV pregled prostate kod muškaraca i za suprapubični pregled mok. mjehura u oba spola nastojati ne mokriti 3 sata prije pregleda.
 3. Dva dana prije pregleda ne jesti hranu koja nadima (svježe voće i povrće, masnu hranu, mlijeko i mliječne prerađevine, mahunarke, ne piti gazirana pića).
  U slučaju zatvora stolice uzeti sredstvo za čišćenje dan prije pregleda.Režim prehrane na dan prije pregleda
  – doručak: prženi kruh, čaj bez šećera
  – ručak: lagana hrana (kuhano pileće meso, tijesto, krumpir)
  – večera: suhi žganci
 4.  OBAVEZNO NA PREGLED PONIJETI STARE UZV NALAZE KAO I LAB. NALAZE, ODNOSNO NALAZE LIJEČNIKA KOJI PACIJENTA UPUĆUJE NA UZV PREGLED.

RTG histerosalpingografija je dijagnostička i terapijska metoda kojom se ispituje prohodnost i izgled maternice i jajovod

Retrogradna pijelografija je metoda prikazivanja bubrežnoga kanalnog sustava

Mikcijska cistouretrografija je radiološki pregled mokraćnog mjehura i donjeg urinarnog trakta djeteta koji koristi dijaskopiju uz primjenu kontrastnog sredstva. Dijaskopija omogućuje praćenje kontrastnog sredstva kroz mokraćne kanale.

Metoda za procjenu fistula, perianalnih fistula, perirektalnih fistula, odnos fistula s okolnim strukturama, identifikaciju unutarnjeg otvor a i grananje fistula, postojanje apscesa ili upalnih promjena te omogućuje precizno planiranje kirurškog zahvata.

Akt gutnaja je dijagnostička metoda pri kojoj se korsiti video RTG snimanja u stvarnom vremenu koji se također naziva fluoroskopija. Ova pretraga se radi kako bi se procijenili sposobnost/akt gutanja kod pacijenta. Najčešće se primjenjuje u dijagnsoticiranju poremećaja gutanja, divertikula jednjaka, zastoja hrane, karcinoma jednjaka i ostalih patoloških stanja.

Kontrastnim snimanjem jednjaka kojom se potvrđuje poremećaj akta gutanja i poremećaj pasaže kontrasta kod motornih poremećaja jednjaka.

Pasaža želuca je dijagnostička metoda pri kojoj se korsiti video RTG snimanja u stvarnom vremenu koji se također naziva fluoroskopija,a kojim se koristi pri dijagnosticiranju problema kao što su teškoće pri gutanju, problem želučanog refluksa, hijatalne hernije, opstrukcija ili stenoza gornjeg GI trakta, neobjašnjiva povraćanja, mučnina, nelagoda u trbuhu, problemi sa probavom i ostalim patološkim stanjima.

Pasaža tankog crijeva je dijagnostička metoda pri kojoj se korsiti video RTG snimanja u stvarnom vremenu koji se također naziva fluoroskopija,a kojim se koristi pri dijagnosticiranju problema kao što su opstrukcija ili stenoza gornjeg GI trakta, nelagoda u trbuhu, problemi sa probavom i ostalim patološkim stanjima.

Rendgenska kontrastna metoda kojom se prikazuju žučni mjehur i žučni vodovi

Irigografija je neinvazivna radiološka pretraga debelog crijeva (kolona). Uređaj za irigografiju koristi izvor ionizirajućeg zračenja kako bi se prikazalo debelo crijevo.

Metoda radiološke pretrage traheje pri kojoj se slika promatra na fluorescentnom zaslonu.

Osoblje

 • TROHA DAMIR, dr. med. spec. kliničke radiologije, VODITELJ ODJELA
 • VILUŠIĆ-DUJMOVIĆ DRAGANA, dr. med., spec. radiologije
 • RAC MARIJA, dr. med. spec. kliničke radiologije
 • MIŠETIĆ VALERIJA, dr. med. spec. kliničke radiologije
 • RAŠIĆ ZVONIMIR, dr. med. spec. kliničke radiologije
 • GAŠPAR MAJA, dr. med. spec. kliničke radiologije
 • ŠALIĆ MARKO, dr. med. spec. kliničke radiologije
 • BOGIČEVIĆ NIKOLA, dr. med. spec. kliničke radiologije
 • PANDŽA NATALIJA, dr. med. spec. kliničke radiologije
 • MEŠTROVIĆ TOMISLAV, dipl. ing. med. radiologije, GLAVNI INŽENJER ODJELA

Na specijalizaciji

 • MECANOVIĆ IVANA, dr.med.
 • VAJŠ TONI, dr.med.
 • VUČIĆ ANJA, dr.med.
 • HALINČIĆ MARIO, dr.med.
 • JUZBAŠIĆ MATEA, dr. med.
 • ŠOTA MARIJA, dr. med.

Na pripravničkom stažu

 • BILIĆ JOSIP, bacc. rad. techn.