Odjel za otorinolaringologiju

Odjel za otorinolaringologiju

Želite nas kontaktirati

Obratite nam se putem kontakt obrasca.

O nama

Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta Opće županijske bolnice Vinkovci iz 2015. godine, dotadašnji samostalni odjeli otorinolaringologije i oftalmologije spajaju se u objedinjeni Odjel za otorinolaringologiju i oftalmologiju.

Otorinolaringologija

Odjel za otorinolaringologiju službeno počinje s radom 01. siječnja 1965. godine, tada u prostorima poduzeća „Slavonski hrast“. Sadržavao je ambulantni dio i prostor s 20 bolničkih kreveta. Na toj lokaciji odjel funkcionira do 1970. godine, kada je preseljen u novosagrađenu Vinkovačku bolnicu. Na novoj lokaciji odjel ima 30 kreveta i ambulantni dio, a od 1978. godine odjel dobija i logopedske ambulante.

Osnivač odjela za otorinolaringologiju u Vinkovcima je dr. Ante Korda koji dolazi kao specijalist otorinolaringologije u studenom 1964. godine. Uz njega kao sekundarac radi dr. Martin Rašić koji specijalizira 1971. godine, primarijus postaje 1981. godine, a doktor znanosti 1985. godine.

Na odjel 1979. godine kao specijalist dolazi dr. Dragica Periškić; 1983. godine dr. Martin Božić; 2000. godine dr. Anica Mišković; 2007. godine dr. Domagoj Marinić; 2014. godine dr. Tena Vujnovac, a 2017. godine specijalizaciju završava dr. Bojan Karaica.

Razvoj otorinolaringologije u svijetu i u našoj zemlji prati i otorinolaringologija u Vinkovačkoj bolnici sa sve više ambulantnih pregleda, dijagnostičkih pretraga i operativnih zahvata.

Otorinolaringološka skrb u Vinkovačkoj bolnici kontinuirana je od 1964. godine, čak i u vrijeme Domovinskog rata kada je uništen kompletan odjel s inventarom i medicinskom opremom te operacijskom salom koji se tada nalazio na četvrtom katu bolnice. Za vrijeme Domovinskog rata odjel je smješten u podrumske prostorije gdje su se zbrinjavale ozljede područja glave i vrata, a jedan dio odjela bio je smješten u bolnici u Starim Mikanovcima.

Od 1992. godine odjel otorinolaringologije počinje raditi na mjestu osposobljenog ranijeg zaraznog odjela sa operacijskom salom u podrumu iste zgrade.

Obnavljanjem bolnice 1998. godine, odjel otorinolaringologije je preseljen na prvi kat i dijeli prostor s odjelom oftalmologije.

Odjel danas ima 12 kreveta, opću otorinolaringološku ambulantu, audiološko-vestibulološku ambulantu, plastičnu rekonstruktivnu ambulantu (plastična kirurgija glave i vrata), dijagnostičku ambulantu i logopedske ambulante.
Osim svakodnevnog rada u ambulanti, operacijskoj sali i na odjelu u redovno radno vrijeme, hitna otorinolaringološka ambulanta radi 24 sata dnevno, a poslije 15 sati, liječnici odjela su u pripravnosti.

Rad ORL ambulanti:

ŠIFRA I NAZIV RADILIŠTATIP DJELATNOSTIDANRADNO VRIJEME
OR2 – ORL AMBULANTA OR2OTORINOLARINGOLOGIJAPON-PET10:00 – 14:00
OR7 – ORL DIJAGNOSTIKA OR7OTORINOLARINGOLOŠKA DIJAGNOSTIKAPON-PET10:00 – 14:00
OR9 – ORL PLASTIČNA KIRURGIJA GLAVE I VRATAPLASTIČNA KIRURGIJA GLAVE I VRATAUTO, ČET09:00 – 14:00
OR6 – ORL AUDIOLOGIJA I VESTIBULOLOGIJA OR6AUDIOLOGIJAPON-PET09:00 – 14:00
OR4 – ORL GOVORNE VJEŽBE LOGOPEDIJALOGOPEDIJAPON-PET07:00 – 15:00
OR5 - ORL GOVORNE VJEŽBE LOGOPEDIJALOGOPEDIJAPON-PET07:00 – 15:00

Popis operativnih zahvata koji se izvode:

 • operativni zahvati kod djece-tontilektomije, vegetacije, miringotomije uz postavljanje ventilacijskih cjevčica
 • operativni zahvati iz područja uha – timnanoplastike, miringotomije, otoklize
 • operativni zahvati iz područja nosa i P-N sinusa – septoplastike, FESS
 • operacije tumora grla, dobroćudni i zloćudni (MLS, laringektomije uz ugradnju govorne proteza)
 • operativni zahvati žlijezda slinovnica (dobroćudni i zloćudni)
 • operativni zahvati iz područja vrata (dobroćudni i zloćudni)
 • operativni zahvati tumora kože (dobroćudni i zloćudni)
 • zbrinjavaju se ozljede i upalni procesi glave i vrata iz domene ORL – a

Svakim danom se povećava opseg i kvaliteta dijagnostičkih pretraga i operativnih zahvata zahvaljujući nabavi opreme, osoblju odjela, osobito liječnicima koji na specijalizaciji i subspecijalizaciji usvajaju nova znanja i vještine te ih prenose kolegama na odjelu.

Osoblje

 • ANICA MIŠKOVIĆ, dr.med., specijalist otorinolaringologije, subspecijalist audiologije, VODITELJ ODJELA
 • DOMAGOJ MARINIĆ, dr.med., subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata
 • BOJAN KARAICA, specijalist otorinolaringologije
 • ANDREA LAMUT, mag.med.techn., GLAVNA SESTRA ODJELA

Na specijalizaciji

 • SUNČICA KRUŽIĆ, dr.med.
 • MLADEN VUKOVIĆ, dr.med.