Odjel za oftalmologiju i optometriju

Odjel za oftalmologiju i optometriju

Odjel za očne bolesti otvoren je u ožujku 1972. godine. Rukovoditelj odjela bio je doktor Milan Hajduković koji je i prvi stalni očni liječnik u Vinkovcima. Samostalni očni odjel nalazio se u prostorima IV. kata Medicinskog centra Vinkovci, imao je ukupno 28 kreveta uz dva dječja kreveta. Samostalni očni odjel tada je imao veliki značaj za grad Vinkovce ali i njegovu širu okolicu: Vukovar, Županju, Orašje, Brčko i druga mjesta iz kojih su svakodnevno dolazili pacijenti. Od 1970. godine radila su dva specijalista oftalmologa Milan Hajduković i Vladimir Tasev. Krajem sedamdesetih godina na Očni odjel došli su oftalmolozi Ivan Prgomet i Ljerka Vukovarac Miljuš.

Već početkom sedamdesetih godina počeo je kvalitetan i sustavan rad u liječenju očnih bolesti djece i odraslih. Prva operacija sive mrene obavljena je na odjelu 28. prosinca 1972. Prva medicinska sestra na očnom odjelu je bila viša medicinska sestra Ružica Milošević. Godine 1979. sestra Anica Bilić je diplomirala na višoj medicinskoj školi za ortoptiku i pleoptiku, te se počinje intenzivnije raditi dijagnostika i liječenje poremećaja položaja oka u dječjoj dobi.

Za vrijeme Domovinskog rata odjel funkcionira u svojim prostorima sve do studenog 1991. godine. Od tada pa do 15. lipnja 1992. godine u podrumu Vinkovačke bolnice ostali su oftalmolozi Ljerka Vukovarac Miljuš i Ivan Prgomet, te medicinske sestre Marija Škorić i Vita Čolak, koji su radili i opstali u izuzetno teškim ratnim uvjetima.

U poslijeratnom periodu Očni odjel se preseljavao u razne prostore bolnice, prateći proces i ritam obnove. Odjel je od 1996. dobio svoje prostore uz Odjel za uho, grlo i nos na I. katu Opće bolnice Vinkovci. Odjel raspolaže s deset bolničkih kreveta, a obnovom operacijskog trakta osposobljena je i kompletirana očna operacijska sala.

Nakon preseljenja 1996. godine uz veliki entuzijazam kolegija, počinje novo vrijeme kirurgije u vinkovačkoj oftalmologiji. Uvode se novi i suvremeni načini operativnog liječenja sive mrene uz implantaciju savitljivih intraokularnih leća, PHACO operacije (prva je učinjena 2004. godine). Rade se standardne operacije glaukoma TTC, kombinirane PHACO punch operacije katarakte i glaukoma u jednom operativnom aktu, sekundarne implantacije iris claw intraokularnih leća, verysise. Dijagnostički se postupci uz kompjuteriziranu perimetriju upotpunjuju i ultrazvučnom oftalmološkom dijagnostikom.

Osoblje

  • VESNA ĆORLUKA, dr. med., specijalist oftalmologije i optometrije i uži specijalist iz prednjeg segmenta oka, VODITELJ ODJELA
  • IVAN DULIĆ, dr.med., dr. sc., specijalist za očne bolesti
  • KREŠIMIR PARAT, , dr. med., specijalist oftalmologije i optometrije i uži specijalist iz prednjeg segmenta oka
  • DOMAGOJ RAŠIĆ, dr. med., specijalist oftalmologije i optometrije i uži specijalist iz prednjeg segmenta oka
  • HRVOJE SLIEPČEVIĆ, dr. med., specijalist oftalmologije i optometrije
  • BOJAN PUZIĆ, dr. med., specijalist oftalmologije i optometrije
  • SENKA KUBICA, bacc. med. techn, GLAVNA SESTRA ODJELA