Odjel za infektologiju

Odjel infektologije osnovan je u Vinkovačkoj bolnici kao samostalan odjel 1962. godine, na čelu s prvim specijalistom infektologom dr Nikolom Blažekovićem, i sestrom Ružicom Hojski kao glavnom sestrom odjela. Prije osnutka samostalnog odjela infektološki bolesnici liječeni su na odjelima za unutrašnje i dječje bolesti.

U prvo vrijeme Odjel je bio smješten u dvorišnim zgradama „stare bolnice“, a početkom 1991. godine preseljen je u novosagrađeni prostor u prizemlju „male zgrade nove bolnice“, gdje se i danas nalazi.

Danas Odjel infektologije djeluje u sklopu Službe internističkih djelatnosti / Odjela za infektologiju, pulmologiju, dermatologiju i venerologiju.

Sastoji se od stacionarnog dijela, opće infektološke ambulante i jedne postelje dnevne bolnice. U stacionaru postoji 11 bolesničkih postelja, koje su raspoređene u 7 bolesničkih soba u kojima se hospitaliziraju pacijenti s težom kliničkom slikom bolesti. Pregledi i terapija ostalih pacijenata provode se kroz specijalističko konzilijarnu ambulantu i dnevnu bolnicu.

Redovno radno vrijeme odjela je od 07:00 – 15:00 sati, izvan tog vremena bolesnici se na odjel primaju samo preko Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, nakon konzultacije infektologa.

Radno vrijeme infektološke ambulante je svaki dan od 08:00 – 12:00 sati, pacijenti se ne naručuju i ne postoji lista čekanja. Posjeti bolesnicima dozvoljeni su svakim danom između 11:00 i 12:00, te između 16:00 i 17:00 sati.

Informacije o bolesnicima daju se samo osobno, u vrijeme prijepodnevnog dijela posjeta bolesnicima, a iznimno i telefonom.

Na odjelu se liječe bolesnici sa svim vrstama infekcija (respiratorne, urinarne, gastrointestinalne, infekcije CNS-a, vrućice nepoznatog uzroka). Godišnje se hospitalizira oko 400 bolesnika, a ambulantno se obradi njih oko 4.000.

Osoblje

  • JADRANKA KORDA POLFEROV, dr. med. specijalist infektolog, VODITELJ ODJELA
  • NELA ČAOVIĆ, dr. med. specijalist infektolog
  • MATEA BOŠNJAK, bacc. med. techn., GLAVNA SESTRA ODJELA

Na specijalizaciji

  • IVANA JOVANOVAC, dr. med., specijalizant infektologije
  • ZDRAVKA ADAMOVIĆ, dr. med., specijalizant infektologije