Vodič za pacijente

Važne napomene

 • Informacije o bolesti i liječenju pacijent može dobiti samo od liječnika
 • Informacije u vezi s primjenom lijekova, dijetom i zdravstveno – prihvatljivim ponašanjem pacijent će dobiti od medicinske sestre na odjelu.
 • Pacijent može uzimate samo one lijekove koje mu je propisao odjelni liječnik. Za uzimanje drugih lijekova koje je pacijent koristio prije dolaska u bolnicu potrebno se prethodno posavjetovati s liječnikom.
 • Za svaki medicinski zahvat potreban je prethodni pristanak pacijenta. Medicinsko osoblje dužno je pacijenta prije potpisivanja izjave o pristanku za medicinski zahvat upoznati s mogućim rizicima, komplikacijama i posljedicama.
 • Podaci o pacijentovom zdravstvenom stanju su tajni. Mogu ih dobiti samo osobe koje pacijent za to ovlastili prilikom prijema u bolnicu.
 • Smještaj u bolničkim apartmanima naplaćuje se prema cjeniku.
 • Pušenje, konzumacija alkoholnih pića i upotreba sredstava ovisnosti u bolnici su strogo zabranjeni.

BRZI VODIČ KROZ PRAVA PACIJENATA – PDF KNJIGA

Prijem na bolničko liječenje

Prijem na bolničko liječenje moguć je temeljem uputnice liječnika primarne zdravstvene zaštite ili se obavlja po hitnom postupku te se tada popratna dokumentacija (uputnica i druga potrebna dokumentacija odrađuje naknadno).

U ostalim slučajevima pacijent neće biti primljen na bolničko liječenje već će biti upućen u proceduru ostvarivanja prava na bolničke usluge.

Transport do bolnice se u hitnim slučajevima obavlja osobnim ili vozilima Hitne pomoći.

Kod redovnog prijema, do bolnice se može doći javnim prijevozom ili osobnim vozilom. Parkiranje osobnih vozila omogućeno je na parkirališnim prostorima izvan bolničkog kruga, a ulaz u bolnički krug osobnim vozilima nije dozvoljen osim u slučajevima kad se dovoze nepokretni ili teško bolesni pacijenti, te hitni slučajevi. Tada je ulaz moguć na glavnom ulazu u bolnicu pri čemu se potrebno javiti zaštitaru na ulazu i objasniti mu razloge zahtjeva za ulazak osobnim vozilom unutar bolničkog kruga.

Potrebni dokumenti

Prilikom dolaska u bolnicu radi pregleda u specijalističkim ambulantama ili radi prijema na bolničko liječenje, pacijent sa sobom mora donijeti slijedeće dokumente:

 • ispravno popunjenu uputnicu (crvena uputnica liječnika primarne zdravstvene zaštite)
 • osobnu iskaznicu
 • zdravstvenu iskaznicu
 • potvrdu o oslobađanju od participacije
 • iskaznicu dopunskog ili dodatnog osiguranja (ako pacijent ima ugovoreno)
 • postojeću medicinsku dokumentaciju (nalaze, otpusna pisma i sl.)

Pacijent koji nema potvrdu o oslobađanju od participacije ili nema iskaznicu dopunskog osiguranja dužan je platiti iznos participacije za svaku uslugu koja mu je pružena.

Pozivom bijelog telefona pacijent može izraziti svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo sustavom zdravstvene zaštite ili postaviti pitanja i dobiti odgovore vezane za sustav zdravstvene zaštite.

Što ponijeti u bolnicu

Prilikom dolaska na bolničko liječenje, pacijenti bi sa sobom trebali donijeti pribor za osobnu higijenu (četkica za zube, pasta, tekući sapun, šampon, ručnici). Od odjeće, bilo bi dobro da pacijenti donesu pidžame, donje rublje, kućni ogrtač, papuče. Poželjno je imati i papirnati ručnik, čašu, vodu ili neko drugo osvježavajuće piće.

Hrana i piće koje pacijent želi donijeti od kuće moraju biti odobreni od strane liječnika. Tijekom boravka u bolnici, pacijenti dobivaju obroke iz bolničke kuhinje koje uređuju bolnički dijetetičari u suradnji s liječnicima. Ako je pacijent alergičan na određene namirnice to se obavezno treba naglasite liječniku prilikom prijema u bolnicu.

Pušenje, konzumacija alkohola i upotreba sredstava ovisnosti u bolnici su strogo zabranjeni.

Novac, nakit i ostale vrijedne stvari, pacijenti koji ostaju na bolničkom liječenju trebali bi ostaviti kod kuće jer Opća županijska bolnica Vinkovci ne preuzima odgovornost u slučaju gubitka ili otuđenja istih.

Posjete bolesnicima

Posjete pacijentima u bolnici dozvoljene su radnim danom, vikendom i blagdanima u vremenu:

 • od 11:00 do 12:00 sati
 • od 16:00 do 17:00 sati

Pojedini bolnički odjeli imaju odstupanja od navedenih termina. Termine posjeta bolesnicima za pojedine odjele moguće je vidjeti na internet stranici bolnice kod podataka o bolničkim odjelima.

Informacije o zdravstvenom stanju pacijenata koji se nalaze na odjelima, članovi obitelji pacijenta mogu tražiti samo od odjelnog liječnika.

Posjetiteljima je prilikom posjeta bolesnicima zabranjeno:

 • pušiti
 • donositi hranu i napitke (alkohol i sl.) koje pacijent ne smije konzumirati
 • unositi u bolesničku sobu stvari koje pacijent ne smije držati kod sebe
 • sjediti ili ležati na krevetu pacijenta
 • ulaziti i zadržavati se u prostorijama u koje je zabranjen pristup pacijentima i posjetiteljima
 • uznemiravati i smetati ostale pacijente i bolničko osoblje

Otpust pacijenata

Otpust pacijenta s bolničkog liječenja planira se unaprijed i o njemu se pacijent i njegova obitelj pravovremeno obavještavaju. Od nadležnog liječnika pacijent prilikom otpusta iz bolnice dobiva otpusno pismo s preporukama za daljnje kontrole, postupke i upute o daljnjem zdravstveno-prihvatljivom ponašanju.

Prilikom otpusta iz bolnice poželjno je da po pacijenta dođe pratnja koju će osoblje uputiti kako i gdje podmiriti sve obveze eventualnog plaćanja (ukoliko pacijent nema dopunsko osiguranje) ili cjelokupnog iznosa liječenja (ukoliko pacijent nema adekvatno zdravstveno osiguranje).

Transport kući ili u drugu zdravstvenu ustanovu ovisi o stanju pacijenta. Moguć je transport vozilom saniteta ili alternativnim prijevozom prema procjeni liječnika.

Kod otpusta malodobnih pacijenata prilikom otpusta moraju biti prisutni njegovi roditelji ili skrbnici.

Prava pacijenata