Služba internističkih djelatnosti

Voditelji službe

Dajana Sidorov dr. med. spec. int. med. i uži spec. Kardiologije, VODITELJ SLUŽBE

MONIKA SEREZLIJA, mag. med. techn., GLAVNA SESTRA SLUŽBE

Odjel za kardiologiju s koronarnom jedinicom

Osoblje

 • DAJANA SIDOROV, dr. med. spec. int. med. i uži spec. kardiologije
 • IVANA LUKIĆ MILINKOVIĆ, dr. med. spec. kardiologije
 • MARTINA ŠKVARIĆ, dr. med. spec. int. med. i uži spec. Kardiologije
 • FILIPOVIĆ ROSANDIĆ MIRELA, bacc.med.techn., GLAVNA SESTRA ODJELA

Na specijalizaciji

 • ŽELJKA BREŠKIĆ ĆURIĆ, dr. med., kardiologija
 • ĐORĐE POJATIĆ, dr. med., kardiologija
 • BERISLAV DIKANOVIĆ , dr. med., kardiologija

Odjel za gastroenterologiju

Želite nas kontaktirati

Obratite nam se putem kontakt obrasca.

Za narudžbe doći osobno ili nazvati na broj telefona 032/349-413.

Usluge odjela

Gastroskopija je metoda kojom liječnik pregledava gornji dio probavnog trakta i dobija uvid u prohodnost, izgled i funkciju jednjaka i želuca. Po potrebi se uzima i uzorak sluznice za daljnju analizu. Pretraga je bezbolna i nezamjenjiva u dijagnostici probavnog trakta.

Što je gastroskopija?

Gastroskopija, točnije ezofagogastroduodenoskopija, dijagnostička je pretraga koja omogućuje liječniku da specijalnim instrumentom detaljno pregleda jednjak, želudac i dvanaesnik.
Gastroskop je instrument kojeg čini vrlo savitljiva, tanka i glatka cijev debljine oko 8 mm, sa rasvjetom na vrhu. Digitalna tehnologija omogućuje prijenos višestruko uvećane slike visoke razlučivosti na ekran monitora, što osigurava detaljnu analizu sluznice te prepoznavanje i najmanjih patoloških promjena.

Kome se preporučuje gastroskopija?

Pregled se savjetuje pacijentima sa simptomima nelagode ili boli u gornjem dijelu trbuha, kod učestale ili dugotrajnije mučnine, nagona na povraćanje, žgaravice ili teškoća pri gutanju.
Metoda je vrlo pouzdana u otkrivanju uzroka krvarenja, upale, vrijeda ili tumora jednjaka, želuca i dvanaesnika. Pri endoskopiji je moguće učiniti bezbolnu biopsiju specijalnim kliještima, a uzeti uzorci se kasnije posebno analiziraju.
Pregled se savjetuje i kao preventivni osobama zrelije životne dobi, jer neke ozbiljnije bolesti jednjaka i želuca mogu trajati neko vrijeme, bez da daju značajne simptome.

Što treba znati i učiniti prije gastroskopije?

6 do 8 sati prije pregleda ne smije se konzumirati hrana ili piće.
Dan prije pregleda preporučuje se učiniti laboratorijske pretrage: broj trombocita, protrombinskio vrijeme (PV) i INR, te nalaz donijeti sa sobom.
Već pri dogovoru za pregled spomenite lijekove koje uzimate i navedite ozbiljnije kronične bolesti, posebice srca i dišnoga sustava.
Ukoliko uzimate lijekove koji sprječavaju zgrušavanje krvi ( Marivarin, Sintrom, Pelentan i slično ), obavezno se javiti svom liječniku. Za lijekove iz skupine NOAK-a (Pradaxa,Xarelto, Eliquis,Roteas) nemojte uzeti dva dana prije pregleda i na dan pretrage, osim u slučaju ozbiljnijeg oštećenja bubrega, kada ih treba prekinuti tri dana prije planiranog zahvata, ali obavezno uz nadzor svog liječnika. Tablete acetilsalicitne kiseline (Andol, Aspirin, Acisal) i ukoliko uzimate sredstvo protiv nakupljanja krvnih pločica klopidogrel ,tikagrelor ili prasugrel (Zylt, Pigrel, Brillique, Prasugrel…) obavezno se javiti svom liječniku jer bi trebalo pauzirati terapiju pet dana prije pretrage. Javljanje svom nadležnom liječniku je važno i neophodno radi uvođenja zamjenske terapije.
Pet dana prije gastroskopije poželjno je prestati uzimati preparat željeza, jer mijenja boju stolice u tamnu, pa i crnu.
Inzulin injekciju se uglavnom ne treba primijeniti ujutro, no o tome se ipak prethodno posavjetovati sa svojim liječnikom.
Druge lijekove koje inače uzimate uzeti ćete nakon učinjenog pregleda.

Što možete očekivati tijekom pregleda?

Pacijent leži na lijevom boku, a gastroskop se polako i pažljivo uvodi kroz usta, preko jezika u jednjak, želudac i dvanaesnik. Važno je naglasiti da je to normalni put kojim ide hrana, te se za vrijeme pregleda koji rijetko traje dulje od pet minuta, može normalno disati.
Neugoda pregleda proizlazi iz pojave nagona na povraćanje zbog instrumenta u ustima i gornjem probavnom sustavu. Također se može javiti podrigivanje zbog zraka koji se upuhuje u želudac, da bi rastegnuli njegovu stijenku i tako bolje prikazali detalje sluznice.
Gastroskopija i biopsija sluznice za dijagnostiku vrlo su sigurne kada ih izvodi liječnik koji je prošao posebnu izobrazbu za izvođenje endoskopskih procedura.
U slučaju nalaza manjih patoloških izraslina (polipa), iste će biti odstranjene tijekom pregleda i izvađene za analizu.
Vaš će Vam liječnik odmah priopćiti nalaz pri pregledu, a ako je uzimana biopsija za patohistološku analizu, dobit ćete termin za ponovni dolazak radi očitanja istog kroz 2 tjedna.( na taj pregled dolazite s uputnicom za kontrolni pregled A2)

Komplikacije su rijetke i uključuju mogućnost krvarenja na mjestu uzimanja biopsije/polipektomije, perforaciju stijenke organa sa eventualnom potrebom za bolničkim liječenjem i operacijom.
Važno je prepoznati znakove mogućih komplikacija koje se mogu javiti nakon odlaska kući: krv u stolici, crna stolica, jaki bolovi u trbuhu, temperatura ili tresavica. U tom slučaju odmah kontaktirati liječnika.

Važan korak za dugotrajno zdravlje

Kolonoskopija je neizostavna metoda kod sumnje na rak debelog crijeva, upalnih bolesti, gastrointenstinalnih krvarenja nepoznate etiologije kao i preventivna metoda kod osoba koje spadaju u rizičnu grupu za dobijanje raka debelog crijeva. Kolonoskopijom se mogu odstraniti i polipi, i na taj način neoperativnim putem spriječiti razvoj raka debelog crijeva.

Što je kolonoskopija?

Kolonoskopija je dijagnostički postupak koji omogućuje liječniku pregled cijelog debelog crijeva, od najnižeg dijela, rektuma, pa sve do spoja debelog i tankog crijeva. Savitljiva glatka cijev promjera jedan centimetar, kroz anus se uvodi u debelo crijevo.
Digitalna tehnologija omogućuje prijenos višestruko uvećane slike visoke razlučivosti na ekran monitora, što osigurava detaljnu analizu sluznice crijeva, te prepoznavanje i najmanjih patoloških promjena.

Kome se preporučije kolonoskopija?

Pregled treba učiniti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju sa pojavom proljeva, neobjašnjivom boli u trbuhu, pri pojavi krvi u stolici, ili nakon stolice. U svih osoba starijih od pedeset godina sa podacima o polipima ili raku debelog crijeva u obitelji treba učiniti prvi kolonoskopski pregled.
Preporuča se i kao preventivni pregled iznad pedesete godine života, zbog povećale učestalosti tumora debelog crijeva u zrelijoj životnoj dobi. U mladih osoba pregled treba učiniti kod sumnje na upalne crijevne bolesti i kod pojave krvi u stolici.
Kolonoskopija dozvoljava liječniku da vidi upalne promjene, eventualna suženja lumena crijeva, abnormalni rast, mjesto krvarenja i mišićne spazme. Pri endoskopiji je moguće učiniti bezbolnu biopsiju specijalnim instrumentom, a uzeto se tkivo kasnije se posebno analizira.
U slučaju nalaza manjih patoloških izraslina (polipa), iste će biti odstranjene tijekom pregleda i izvađene za analizu.

Što treba znati i učiniti prije kolonoskopije?

Već pri dogovoru za pregled spomenite lijekove koje uzimate i navedite ozbiljnije kronične bolesti, posebice srca i dišnoga sustava.
Ukoliko uzimate lijekove koji sprječavaju zgrušavanje krvi (Marivarin, Sintrom, Pelentan i slično), obavezno se javiti svom liječniku. Za lijekove iz skupine NOAK-a (Pradaxa,Xarelto, Eliquis,Roteas) nemojte uzeti dva dana prije pregleda i na dan pretrage, osim u slučaju ozbiljnijeg oštećenja bubrega, kada ih treba prekinuti tri dana prije planiranog zahvata, ali obavezno uz nadzor svog liječnika. Tablete acetilsalicitne kiseline (Andol, Aspirin, Acisal) i ukoliko uzimate sredstvo protiv nakupljanja krvnih pločica klopidogrel ,tikagrelor ili prasugrel (Zylt, Pigrel, Brillique, Prasugrel…) obavezno se javiti svom liječniku jer bi trebalo pauzirati terapiju pet dana prije pretrage. Javljanje svom nadležnom liječniku je važno i neophodno radi uvođenja zamjenske terapije.
Pet dana prije kolonoskopije poželjno je prestati uzimati preparat željeza, jer mijenja boju stolice u tamnu, pa i crnu.
Dan prije pregleda preporučuje se učiniti laboratorijske pretrage: broj trombocita, protrombinskio vrijeme (PV) i INR, te nalaz donijeti sa sobom.
Tablete za liječenje šećerne bolesti ne uzeti ujutro na dan pregleda, dok se druge lijekove (za površeni tlak, srčane bolesti i sl. može uzeti ujutro, ako pregled neće biti u anesteriji.
Inzulin injekciju se uglavnom ne treba primijeniti ujutro, no o tome se ipak prethodno posavjetovati sa svojim liječnikom.

Kako se pripremiti za kolonoskopiju?

PRIPREMA ZA KOLONOSKOPIJU U JUTARNJEM TERMINU
Nabaviti sredstvo za čišćenje crijeva MOVIPREP putem recepta izdanog od liječnika opće medicine, ili kupnjom u ljekarni.
DVA DANA PRIJE PRETRAGE: Jesti lako probavljivu hranu, bez mesa.
DAN PRIJE PRETRAGE: Ujutro lagani doručak.
Oko 13 sati popiti pripremljenu prvu dozu otopine MOVIPREPA kroz 30 do 45 minuta.
Kad počnete piti otopinu Moviprep morate biti u blizini WC-a. Ubrzo će se pojaviti vodenaste stolice, što je očekivano.
Nastaviti konzumaciju tekućine, optimalno bar litru i pol vode, bistre juhe, bistrog voćnog soka ili čaja.
Ne uzimati krutu hranu, mlijeko i guste sokove.
Oko 18 sati popiti pripremljenu drugu dozu MOVIPREPA u pola sata do 45 minuta. Nakon toga nastviti uzimanje bistre tekućine, optimalno litru i pol vode, bistre juhe, bistrog voćnog soka ili čaja.
Ako se pregled obavlja bez anestezije, sat do dva prije pregleda možete nešto lagano pojesti (suhe kekse, pecivo…)
Ukoliko se pregled obavlja u anesteziji, šest sati prije zakazanog termina nije dozvoljeno uzimati niti hranu niti tekućinu.

Pripreme za kolonoskopiju u popodnevnom terminu
Nabaviti sredstvo za čišćenje crijeva MOVIPREP putem recepta izdanog od liječnika opće medicine, ili kupnjom u ljekarni .
DVA DANA PRIJE PRETRAGE: Jesti lako probavljivu hranu, bez mesa.
DAN PRIJE PRETRAGE: Ujutro lagani doručak, oko podneva lagani ručak.
Oko 16 sati popiti pripremljenu prvu dozu otopine MOVIPREPA kroz 30 do 45 minuta.
Kad počnete piti otopinu Moviprep morate biti u blizini WC-a. Ubrzo će se pojaviti vodenaste stolice, što je očekivano.
Nastaviti konzumaciju tekućine, optimalno bar litru i pol vode, bistre juhe, bistrog voćnog soka ili čaja.
Ne uzimati krutu hranu, mlijeko i guste sokove.
Na dan pretrage, ujutro oko 8 sati popiti pripremljenu drugu dozu MOVIPREPA u pola sta do 45 minuta. Nakon toga nastaviti uzimanje bistre tekućine, optimalno litru i pol vode, bistre juhe, bistrog voćnog soka ili čaja.
Ako se pregled obavlja bez anestezije, sat do dva prije pregleda možete nešto lagano pojesti (suhe kekse, pecivo…)
Ukoliko se pregled obavlja u anesteziji, šest sati prije zakazanog termina nije dozvoljeno uzimati niti hranu niti tekućinu.

Što možete očekivati tijekom kolonoskopskog pregleda?

Pregled se izvodi na lijevom boku, a kolonoskop se polako i pažljivo uvodi kroz anus, rektum i cijelo debelo crijevo, sve do spoja sa tankim crijevom. U slučaju indikacije, može se pregledati i završni odsječak tankoga crijeva (ileoskopija).
Tijekom pregleda u crijevo se upuhuje manja količina zraka, da bi se stijenka crijeva mogla dobro analizirati. Pregled je ponekad bolan, praćen osjećajem napuhnutosti, rijetko traje duže od dvadesetak minuta.
U onih pacijenata koji su prethodno imali veću operaciju u trbuhu, bili zračeni ili imaju nizak prag za bol, preporuča se pregled u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.
Kolonoskopija i biopsija sluznice za dijagnostiku vrlo su sigurne kada ih izvodi liječnik koji je prošao posebnu izobrazbu za izvođenje endoskopskih procedura.
U slučaju nalaza manjih patoloških izraslina (polipa), iste će biti odstranjene tijekom pregleda i izvađene za analizu.
Iza pregleda možete kratkotrajno imati osjećaj nelagode i blage grčeve u trbuhu, ponekad sa nagonom na stolicu, uglavnom zbog zraka koji se kroz endoskop upuhuje u vaše crijevo tijekom pregleda.
Vaš će Vam liječnik odmah priopćiti nalaz pri pregledu, a ako je uzimana biopsija za patohistološku analizu, dobit ćete termin za ponovni dolazak radi očitanja istog kroz 2 tjedna.(na taj pregled dolazite s uputnicom za kon

Komplikacije su rijetke i uključuju mogućnost krvarenja na mjestu uzimanja biopsije/polipektomije, perforaciju stijenke organa sa eventualnom potrebom za bolničkim liječenjem i operacijom.

Važno je prepoznati znakove mogućih komplikacija koje se mogu javiti nakon odlaska kući: krv u stolici, crna stolica, jaki bolovi u trbuhu, temperatura ili tresavica. U tom slučaju odmah kontaktirati liječnika.

Kako anestezijom olakšati tegobe pri kolonoskopiji?

Endoskopske pretrage neki ljudi podnose bez većih problema. Koji su to ljudi teško je predvidjeti prije izvođenja pretrage. Neki pacijenti ne žele osjetiti nikakvu neugodu, a neki imaju nizak prag za bol. Objektivan je problem prethodna operacija u trbuhu zbog koje mogu nastati priraslice koje otežavaju normalan prolaz endoskopa tijekom pretrage, a najčešća posljedica je pojava boli pri kolonoskopskom pregledu.
Kratkotrajna intravenozna anestezija je privremeni gubitak svijesti poput dubokog sna, praćen neosjetljivošću na bol, opuštanjem mišića i zaboravom događaja tijekom pregleda. Učinak se postiže se postiže intravenskim davanjem lijekova, anestetika, koji djeluju na jedno ili više mjesta u središnjem živčanom sustavu, a mogu se primijeniti pojedinačno ili se kombiniraju da bi se postigao zadovoljavajući učinak i izbjegle nuspojave.Tijekom anestezije prate se srčana aktivnost, koncentracija kisika u krvi i krvni tlak, a postupak nadzire i lijekove primjenjuje liječnik specijalist. Komplikacije intravenske sedacije u vidu poremećaja srčanog ritma i depresije disanja moguće su, ali rijetke.

Važno!
Ponesite raniju medicinsku dokumentaciju na uvid, posebno o plućnim, srčanim i jetrenim bolestima.
Prije anestezije ne jesti i ne piti najmanje 6 sati.
Iako je buđenje iz anestezije vrlo brzo i bez ikakvih posljedica, refleksi i prosuđivanje su neko vrijeme malo usporeni.Nakon pregleda u anesteziji provesti ćete kraće vrijeme u bolnici( 2 h) do potpunog razbuđivanja. Dobro bi bilo na pregled doći sa pratnjom. Ako dolazite sami nemojte doći vlastitim automobilom, jer nakon anestezije neko vrijeme ne smijete upravljati motornim vozilom.

Osoblje

 • IVANA DELAŠ, dr. med. spec. int. med. i uži spec. gastroenterologije
 • doc. dr. sc. DAVORIN PEZEROVIĆ, dr. med.
 • GORAN GALIĆ, dr. med. spec. int. med.
 • ANA BOŠNJAKOVIĆ, bacc. med. techn., GLAVNA SESTRA ODJELA

Na specijalizaciji

 • KRISTINA VICAN PEJAK, dr. med., gastroenterologija
 • IVAN JURKIĆ, dr. med., gastroenterologija

Odjel za dijabetologiju i endokrinologiju

Osoblje

 • KATICA TOMINAC LIŠKA, dr. med. spec. int. med. i uži spec. endokrinologije i dijabetologije
 • SILVIJA JUZBAŠIĆ, dr. med. spec. int. med. i uži spec. endokrinologije i dijabetologije
 • IVANA MIČIĆ, bacc. med. techn., GLAVNA SESTRA ODJELA

Na specijalizaciji

 • KRISTINA VOVRA, dr. med., dijabetologija
 • MARIJA PRAHIN, dr. med., dijabetologija

Odjel za nefrologiju s hemodijalizom

Osoblje

 • IVANA MIŠIĆ, dr. med. spec. nefrologije
 • IVANA IVANKOVIĆ-PAVELKA, dr. med. spec. int. med. i uži spec. nefrologije
 • dr. sc. VALENTINA ĆORIĆ-MARTINOVIĆ, dr. med. spec. int. med. i uži spec. nefrologije
 • SREBRENKA TAKŠIĆ, mag. med. techn., GLAVNA SESTRA ODJELA

Odjel za pulmologiju

Osoblje

 • BOŠKO ŠKORO, dr. med. spec. int. med. i uži spec. pulmologije
 • TOMISLAV KREMER, dr. med. spec. int. med.
 • MATEJA MRŠIĆ, mag. med. techn., GLAVNA SESTRA ODJELA

Na specijalizaciji

 • MAJA ŠALOV, dr. med, pulmologija

Odjel za dermatologiju i venerologiju

Osoblje

 • VESNA FILIPOVIĆ, dr. med. spec. derm. i venerolog
 • EMELINA ŠKORO, dr. med. spec. derm. i venerolog

Poliklinika u službi internističkih djelatnosti

Osoblje

 • IVA PANDŽA, bacc. med. techn., GLAVNA SESTRA ODJELA

Na specijalizaciji

 • JOSIP ZUCIĆ, dr. med., opća interna medicina
 • MIJA PEZIĆ, dr. med, hematologija