Odjel za urologiju

Odjel za urologiju

O nama

Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta Opće županijske bolnice Vinkovci iz 2015. godine, dotadašnji samostalni odjel za urologiju spaja se s općom kirurgijom u objedinjeni Odjel za opću kirurgiju i urologiju.

Želite nas kontaktirati

Obratite nam se putem kontakt obrasca.

Urologija

Urološki pacijenti liječeni su na kirurškom, internom, a dijelom i dječjem odjelu sve do preseljenja u zgradu nove bolnice 1972. godine kada urološki odjel postaje samostalan, a prvi voditelj odjela je dr. Koščić. Urološki odjel ostaje samostalan sve do 2015. godine kada se urologija administrativno spaja s općom kirurgijom u sklopu kirurške službe.

Odjel je u početku rada imao 15 kreveta za odrasle i 3 dječja kreveta, a trenutno ima 8 akutnih kreveta i 3 kreveta dnevne bolnice.

Do sada je urologija djelovala na različitim lokacijama unutar bolnice, a od 01.03.2017. godine smo u novom prostoru u prizemlju zgrade internog odjela i uprave, preko puta odjela za infektologiju. Urološka ambulanta nalazi se u polikliničkom dijelu, lijevo od ulaza u polikliniku.

U sklopu ambulante provodi se i magnetska stimulacija mišića dna zdjelice kao metoda liječenja stresne inkontinencije. Biopsije prostate i endoskopije radimo na odjelu.

Radno vrijeme ambulante je od 7-15 sati radnim danom.

Ponedjeljak – dr. Višnja Lanc Damjanović

Utorak – dr. Velimir Terzić

Srijeda – dr. Ali Chreki

Četvrtak – dr. Natko Zjakić

Petak – dr. Ivana Haller Rajlić

Endoskopska urološka dijagnostika, biopsije i magnetoterapija se rade svakim radnim danom po prethodnom dogovoru sa specijalistom urologom koji je isto indicirao.

Upute za pacijente

Potrebno je priložiti nalaz sterilne urinokulture. Nije potrebna posebna priprema osim uobičajene higijene.

Uzima se u našoj ambulanti. Prije uzimanja brisa potrebno je oprati se i ne mokriti barem sat vremena prije uzimanja brisa. Za bris uretre na klamidije, mikoplazme i ureaplazme potrebno je prvo podići set za bris na mirobiologiji, a za bakteriološki bris kupiti štapić za bris u ljekarni. Potrebne su 2 uputnice – za mikrobiologiju i urologiju.

 1. Dan prije biopsije uzeti 2 tablete Dulcolaxa ili neko drugo sredstvo za čišćenje.
 2. Dan prije biopsije započeti sa terapijom Ciprofloksacinom 2×500 mg (Ciprobay, Ciprinol, Citeral, Cipromed). Odabrani lijek uzimati do ukupno 5 dana.
 3. U slučaju da uzimate lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi (Martefarin, Andol, Aspirin, Cardiopirin itd.) potrebno je navedene lijekove prestati uzimati 5-7 dana prije biopsije ili promijeniti terapiju u dogovoru s transfuziologom. Ostale lijekove uzimajte uobičajeno.
 4. Na dan biopsije potrebno je donijeti kompletnu urološku dokumentaciju, uključivši i nalaz PV-a ne stariji od 3 dana, KKS i urin. Ovaj nalaz je obavezan za SVE bolesnike bez obzira uzimali lijekove protiv zgrušavanja krvi ili ne.
 5. Potrebna je uputnica liječnika opće prakse naslovljena na urologiju, Dnevna bolnica (uputnica D2), biopsija prostate.
 6. Na biopsiju nije potrebno doći natašte te se preporuča uzimanje redovitog obroka. Doći sa punim mjehurom.

Napomena: Narednih nekoliko dana potrebno je izbjegavati sjedenje, žestoka pića i jela, težak fizički rad i pothlađivanje. Potrebno je uzimati dosta tekućine te konzumirati laganu hranu. Napominjemo da se može pojaviti krv u mokraći, spermi i stolici. Ukoliko krvarenje ne prestane spontano, ako se jave povišena temperatura ili teškoće s mokrenjem preporuča se javiti u našu ambulantu i prije zakazanog termina kontrole.

Bolesnik sjedi potpuno odjeven na specijalnom stolcu u kojem se nalaze elektromagneti. Kada se bolesnik nalazi iznad magnetskog polja djelovanja, stimuliraju se mišići i živci zdjelice. Intenzitet elektromagnetskog djelovanja određuje se individualno i ovisi o pojedinačnoj osjetljivosti. Terapija se sastoji od 12 do 16 polusatnih tretmana, dva puta tjedno. Bitno je da pacijent nema metalne implantate. Za postupak je potrebna višekratna uputnica.

Što su to Kegelove vježbe?

Kegelove vježbe su vježbe koje Vam mogu pomoći da spriječite ili kontrolirate probleme urinarne inkontinencije.

Kegelove vježbe jačaju mišiće dna zdjelice koji podržavaju maternicu, crijeva i mjehur. Možete ih diskretno raditi bilo kada; dok se vozite u automobilu, sjedite za stolom ili kad se opuštate na kauču. Čak i za vrijeme trudnoće možete prakticirati Kegelove vježbe. Počnimo s razumijevanjem što Kegelove vježbe mogu učiniti za Vas, a zatim slijedite „korak po korak“ upute kako zgrčiti i opustiti mišiće dna zdjelice.

Što uzrokuje spuštanje zdjeličnih organa i kakvi su simptomi?

Mnogobrojni su faktori koji mogu oslabiti mišiće dna zdjelice, od trudnoće i poroda, pa do starenja i pretjerane debljine. Sve to može prouzročiti spuštanje zdjeličnih organa u vaginu – stanje poznato kao prolaps organa zdjelice.

Posljedice prolapsa mogu varirati od neugodnog pritiska, pa do curenja mokraće. Prolaps zdjeličnih organa nije neizbježan, no Kegelove vježbe Vam mogu pomoći da odgodite ili čak spriječite prolaps organa zdjelice i povezanih simptoma.

Kegelove vježbe, naravno uz savjetovanje i seksualnu terapiju, mogu isto tako biti korisne za žene koje imaju problema s postizanjem orgazma.

Kako prakticirati Kegelove vježbe?

Ovo je vodič koji Vam objašnjava „korak po korak“ kako ispravno izvoditi Kegelove vježbe, a ovo su naputci koji će vam to olakšati:

 1. korak: Pronađite prave mišiće: Umetnite prst unutar vagine i pokušajte stisnuti okolne mišiće. Trebali bi ste osjetiti kako se Vaša vagina stišće, a dno Vaše zdjelice poteže prema gore. Zatim opustite mišiće i osjetite kako se dno Vaše zdjelice vraća u početni položaj. Također možete pokušati zaustaviti protok urina prilikom mokrenja. Ako uspijete, imate osnovni potez. Pazite da Vam to ne prijeđe u naviku jer prakticiranje Kegelovih vježbi s punim mokraćnim mjehurom iii prilikom pražnjenja mjehura može oslabiti mišiće, kao i dovesti do nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura, a to povećava rizik od infekcije mokraćnog sustava.
 2. korak: Usavršavanje tehnike: Nakon što ste identificirali Vaše mišiće dna zdjelice, ispraznite mjehur te sjednite ili legnite. Zgrčite Vaše mišiće dna zdjelice, i držite ih napetim pet sekundi, a zatim se opustite na pet sekundi. Probajte to ponoviti četiri ili pet puta za redom. Vježbanjem dođite do toga da držite mišiće stisnute 10 sekundi i 10 sekundi opuštenima prije ponovnog stiskanja.
 3. korak: Zadržite fokus: Za najbolje rezultate, bitno je usredotočiti se na jačanje isključivo mišića dna zdjelice. Budite oprezni da ne savijate mišiće u Vašem trbuhu, bedrima ili stražnjici. Izbjegavajte držanje daha. Umjesto toga, dišite slobodno za vrijeme vježbe.
 4. korak: Ponovite tri puta dnevno: Postavite si za cilj da će te dnevno napraviti najmanje tri seta od po 10 ponavljanja. Možete si postaviti kao rutinu da odradite set vježbi svaki put kada obavljate neku rutinu, npr. provjeravate e-mail, putujete na posao, gledate televiziju itd.

Napomena:

Ako imate problema s izvođenjem Kegelovih vježbi, neka Vam ne bude neugodno pitati za pomoć. Vaš liječnik ili drugi zdravstveni radnik mogu Vam dati važne povratne informacije, tako da naučite izolirati i vježbati prave mišiće.

Kada očekivati rezultate?

Ukoliko se redovito pridržavate vježbi, možete očekivati rezultate, poput rjeđeg curenja urina, u roku od 8 do 12 tjedana. Za neke žene, poboljšanje je dramatično, dok će drugima pomoći da uspore napredovanje gore navedenih simptoma. Da održite rezultate, učinite Kegelove vježbe djelom vaše svakodnevne rutine.

Preuzeto od: www.mayoclinic.com/heaitri/k8gel-exercises/W000119

Za postizanje najboljih rezultata uz redovito izvođenje vježbi, pridržavajte se propisane terapije!

URODINAMIKA je dijagnostička pretraga koja obuhvaća niz testova koji služe za procjenu funkcije donjeg dijela mokraćnog sustava. Pacijentu se postavlja jedan tanki kateter u mokraćni mjehur i jedan u debelo crijevo. Tijekom pretrage mjehur se polako puni sterilnom tekućinom.

U fazi punjenja mjehura analizira se osjet ispitanika, tlakovi u mjehur, prisutstvo kontrakcija detruzora, kapacitet mjehura kod prvog osjeta mokrenja, kod normalnog osjeta mokrenja, maksimalni kapacitet mjehura i rastezljivost. U fazi mokrenja analiziraju se intravezikalni tlakovi, maksimalni protok, rezidualni urin i mogućnost relaksacije sfinktera. Svi ovi podaci se elektronski obrađuju i prikazuju na kompjuterskom ekranu.
Pretraga nije bolna i traje oko 20-30 minuta. Potrebna je suradnja pacijenta koji će dati podatke o osjetu u pojednim trenucima. Za pretragu je bitno donijeti uredan nalaz urina i sterilnu urinokulturu. Doći s punim mjehurom.
Potrebna je D2 uputnica.

Uroflowmetrija je neinvazivna, brza i jednostavna dijagnostička pretraga koja daje podatke o stanju donjeg urotrakta. Prije svega se koristi za utvrđivanje postojanja prepreke koja ometa normalan protok urina. Na pretragu se ne naručuje već se uglavnom obavlja prije samog kontrolnog pregleda.

Na pretragu treba doći punog mjehura ili pričekati u čekaonici dok se ne javi nagon na mokrenje. Tada ćete u privatnosti naše ambulante mokriti u uređaj koji registrira brzinu protoka urina.

Potrbno je priložiti A3 uputnicu.

Osoblje

 • VIŠNJA LANC DAMJANOVIĆ, dr.med. specijalist urologije i uži specijalist urolitijaze
 • IVANA BUDAČ, bacc.med.techn.
 • dr.sc. VELIMIR TERZIĆ, dr.med. specijalist urologije i uži specijalist urološke onkologije
 • ALI CHREKI, dr.med. specijalist urologije
 • NATKO ZJAKIĆ, dr.med. specijalist urologije
 • IVANA HALLER RAJLIĆ, dr. med. specijalist urologije

Na specijalizaciji

 • TEA MARUŠIĆ, dr.med.
 • LORA FALAMIĆ, dr.med.