Vjerski kutak

Dušebrižnik bolnice (svećenik)

Pater Ilija Sudar SAC je od 01. rujna 2015. dušobrižnik Županijske opće bolnice Vinkovci. Uz ovu službu obnaša i službu župnika župe sv. Vinka Pallottija u Vinkovcima http://www.palotinci.hr/.

Svojom službom Pater Ilija zadužen je za duhovnu i vjersku skrb o pacijentima i djelatnicima bolnice. Svima koji kao pacijenti borave u bolnici, ili kao djelatnici u njoj rade, stoji na raspolaganju za duhovne razgovore, sakramente svete ispovijedi, pričesti i bolesničkog pomazanja! Obratiti se može i za savjet u vjerskim i moralnim pitanjima.

Svakog petka u 13:30 sati, te za Božić i Uskrs služi svetu misu u bolničkoj kapelici u prizemlju bolnice! Za ostale prigodne dane obavijest o svetoj misi bude izvješena na oglasnoj ploči koja se nalazi na vanjskom zidu bolničke kapelice.

Posjet bolesnicima

Osnovna aktivnost dušobrižnika bolnice jest posjet bolesnika. Pater Ilija obilazi odjele utorkom i petkom, a u ostale dane rado dolazi na poziv samih pacijenata ili njihovih obitelji. Pacijenti mogu dušobrižnika pozvati i preko bolničkog osoblja. Pacijenti mogu sa svećenikom razgovarati, dobiti utjehu, primiti sakramente pomirenja, pomazanja i pričesti. Valja naglasiti da se sakrament bolesničkog pomazanja ne prima kao posljednje duhovno djelo u životu nego kao sakrament nade i vjere u ozdravljenje. Ako na kraju ipak bude Božja volja da se ozdravljenje ne dogodi nego da se bolest pogorša onda se može primiti POPUTBINA, što uključuje gore navedene sakramente, ali svjesni smo da je kraj života blizu te bolesnika s molitvama na usnama preporučujemo Božjoj dobroti i u vječni život.

Slavlje svetih misa

sveta_misa

Opća županijska bolnica Vinkovci ima kapelicu, koja je posebno mjesto u sklopu bolnice na kojem pacijenti, djelatnici i drugi posjetitelji mogu pronaći oazu mira i tišine, gdje mogu sabrati svoje misli i osjećaje, uputiti Bogu svoje molitve ili jednostavno u miru i tišini skupiti duhovne snage za život.

Pater Ilija služi svetu misu u bolničkoj kapelici svakog petka u13:30 sati te na Božić i Uskrs u 09:30 sati. Na svete mise su pozvani svi koji mogu i žele doći. Svete mise služe se i u nekim drugim prigodama o čemu uvijek bude obavijest na oglasnoj ploči ispred kapelice. U došašću se služi nekoliko misa zornica, u korizmi je obred pepeljenja te misa za dan bolesnika. Misa za Udrugu katoličkih medicinskih sestara je prvog ponedjeljka u mjesecu u 19:00 sati.

Sveta ispovijed

ispovijed

Sakrament svete ispovijedi za katolike je povlašteno mjesto susreta s milosrdnim i na praštanje spremnim Bogom kojega prepoznaju kao ljubav. U ovome sakramentu vjernici imaju priliku kroz razgovor sa svećenikom spoznati i izreći sve ono što ih duševno opterećuje, što prepoznaju kao grijeh i smetnju u svom osobnom odnosu prema Bogu i drugim ljudima, računajući s najstrožom diskrecijom (ispovjedna tajna), koju svećenik ne smije nikada povrijediti.

Pater Ilija je na raspolaganju za ispovijed svakog petka poslije mise u kapelici.

Kontakt

Pater Ilija Sudar SAC

Opća županijska bolnica Vinkovci
Zvonarska 57, 32100 Vinkovci

Tel: 091 735 75 75

E-mail: ilija.sudar@gmail.com

Radno vrijeme:

  • utorkom od 09:00 do 12:00 sati
  • petkom od 13:30 do 17:30 sati

Dušobrižnik će doći i u druge dane na Vaš poziv. Ako ga ne možete dobiti na telefon pošalite SMS poruku s imenom i prezimenom pacijenta te odjelom i brojem sobe.